Alle leerlingen zijn geslaagd

Geslaagd

We zijn benieuwd…

2146c216ecb2c962bc26e204f2c1149e[1]

Ook in de herfstvakantie zijn de leerlingen welkom!

Herfstvakantie

Flyer Voorkant

Flyer Achterkant

‘YouTube levert betere cijfers op dan studieboek’

Leerlingen die op YouTube naar filmpjes over natuurkunde kijken, scoren gemiddeld een punt hoger voor toetsen dan leerlingen die het studieboek hebben bestudeerd. Dat blijkt uit onderzoek van statisticus en socioloog Manfred te Grotenhuis van de Radboud Universiteit.

Te Grotenhuis werd op het idee voor het onderzoek gebracht door VWO-scholier Nico van de Mortel, die zich voor zijn profielwerkstuk al in het onderwerp had verdiept en contact met hem had opgenomen. ,,Hij kwam niet helemaal uit de statistiek, die ingewikkelder is dan gemiddeld”, legt Te Grotenhuis uit.

Van de Mortel regelde zelf een experiment op zijn school, het Willibrord Gymnasium in Deurne. Twee 5 en 6 VWO-klassen werden in vier groepen ingedeeld. De ene helft las vervolgens het schoolboek, terwijl de andere helft naar filmpjes op YouTube keek. Daarna moesten zij direct de toets maken. Twee weken later werden de rollen omgedraaid.

Opvallende resultaten
De resultaten waren opvallend: de leerlingen die de stof via YouTube hadden bekeken, scoorden gemiddeld tien procent, ongeveer een punt, hoger dan scholieren die alleen de tekst hadden gelezen.

http://www.ad.nl

Dekker breidt proef met versneld vwo uit na positieve ervaringen

Een proef met versneld vwo wordt volgend schooljaar uitgebreid. Leerlingen kunnen op deze middelbare scholen in vijf in plaats van zes jaar hun opleiding afmaken, maakte staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) maandag bekend.

Momenteel is versneld vwo al mogelijk op twee scholen.

De eerste ervaringen zijn positief en daarom wordt het experiment uitgebreid met 24 nieuwe scholen. De proef maakt deel uit van een pakket maatregelen van het kabinet om meer aandacht te schenken aan ‘toptalenten’.

”Vroeger gebeurde het te vaak dat leerlingen hun opleiding voltooiden zonder ooit echt uitgedaagd te zijn geweest. Ik ben blij dat die tijd voorbij is. Versneld vwo is een prachtige vorm voor leerlingen die goed en makkelijk kunnen leren”, aldus Dekker in een verklaring.

http://www.nu.nl

Predicaat Excellente School voor havo en vwo Lek en Linge

Erkenning door Onderwijsinspectie bekroning voor jarenlange inzet

Het is feest op Lek en Linge, openbare regionale schoolgemeenschap voor Culemborg en Geldermalsen. De afdelingen havo en vwo van Lek en Linge Culemborg hebben zojuist voor drie jaar het predicaat Excellente School toegekend gekregen. Een formidabele prestatie, want excellente scholen zijn uiterst dun gezaaid.

“Open en stimulerende schoolcultuur”, “Veilig en respectvol leerklimaat” en “Álle leerlingen profiteren van de mogelijkheden en kansen”. Het zijn enkele lovende reacties in het juryrapport dat de toekenning vergezelt. Een zichtbaar ontspannen Joost van Rijn, directeur-bestuurder van Lek en Linge, laat het nog maar eens goed op zich inwerken. “Dit is een bijzondere bekroning voor de inspanningen die we al jaren leveren. En met ‘we’ bedoel ik dus niet alleen onze medewerkers, maar zeker ook de ouders en onze leerlingen. Want een dergelijk resultaat bereik je enkel als je met zijn allen er de schouders onder zet.”

Een excellente school, zo luidt de definitie van de Inspectie van het Onderwijs onder wie het predicaat sinds 2015 valt, ‘is in de basis een goede school die zich onderscheidt van andere goede scholen door te excelleren op een bepaald gebied dat in de school als geheel doorwerkt. Excellente scholen zijn een voorbeeld voor andere scholen. Zij dagen andere scholen uit om de lat ook hoog te leggen en dit predicaat te bemachtigen.’

Hóe bijzonder deze kwalificatie is, blijkt uit de cijfers. Nederland telt 700 scholen voor voortgezet onderwijs, met bij elkaar 4000 afdelingen. Hooguit 80 van die afdelingen, twee procent, wordt als ‘excellent’ aangemerkt. Wat de jury ook aanspreekt in Lek en Linge is de ‘verbetercultuur’. Van Rijn: “Wij zien altijd een uitdaging om iets beter te doen. Het gaat er om de leerling alles te bieden om zo het beste uit ieder kind te halen. Dat houdt je scherp.”

Lek en Linge mag zich drie jaar Excellente School noemen. Dan begint de procedure opnieuw. Van Rijn heeft zich ten doel gesteld om met Lek en Linge de komende jaren nóg een kwaliteitsslag te maken. “Uit een eerder rapport van de inspectie blijkt dat we met zowel vestiging de Lingeborgh in Geldermalsen als met ons vmbo in Culemborg op de goede weg zijn. Het is onze ambitie om over drie jaar met al onze afdelingen het predicaat Excellente School te mogen ontvangen. Excellent onderwijs is immers goed voor leerlingen!”

Lek en Linge

In de kerstvakantie

Alle leerlingen zijn op 28, 29 en 30 december tussen 14.00 en 17.00 van harte welkom voor huiswerkbegeleiding.

Fijne Kerstdagen